رنگ روغنی
- توضیحات
- دسته: رنگ روغنی
رنگهای روغنی
در این نوع رنگها ، رنگ دانه را در یک روغن خشک شونده که استر گلیسیرین با اسیدهای چرب نظیر اسیدهای اولیک و یا لینولنیک می باشد حل می کنند. این روغنها در هوا اکسیده شده و به ترکیبات سیر شده تبدیل می شوند و لایهای سخت مقاوم و محافظ تشکیل می دهند که از نفوذ آب در رنگ دانه جلوگیری می کنند.
رقیق کننده :
برای رقیق کردن و سهولت کاربرد رنگ به کار می رود و معمولا یک حلال هیدرو کربنی نظیر ترپنتین است که به روغن تربانتین شهرت دارد.
خشک کننده :
یکی از اجزای رنگهای روغنی است که در حقیقت نقش کاتالیزور در تسریع اکسیداسیون و خشک شدن رنگ ها را دارد و معمولا مخلوطی از اکسید های سرب ، منگنز و کبالت در ( روغن بزرک ) بصورت استر مصرف می شود.
رنگهای پوششي (رنگ روغني)
تركيبي از رنگدانهها، رنگدانه يارها، حلال، روغن اسكاتيف، روغن برزك و ... ميباشد رنگهاي روغني به وسيله تينر روغني رقيق ميشوندو رنگها هوا خشك هستند اين رنگها در دو نوع مات و براق به بازار عرضه ميشوند و قابل استفاده با قلم مو، پيستوله و غلتك ميباشند رنگهاي روغني حدود 12 ساعت زمان لازم دارند تا به طور نهايي خشك شوند و براي خشك شدن سطحي در حدود 4 تا 6 ساعت زمان لازم است.
البته دماي هوا تاثير زيادي دارد. رنگهاي روغني در قوطيهاي 2/1 و 4/1 و 1/4 و20 ليتر به بازار عرضه ميشوند. (توضيح اينكه رنگ در بازار به صورت عاميانه به كيلو سنجيده ميشود ولي واحد حجمي آن به ليتر ميباشد) .
در گذشته براي مات كردن رنگهاي روغني براق، مقداري مل الك شده داخل آن ريخته و آن را خوب مخلوط ميكردند كه اينكار علاوه بر زبري رنگ باعث گرانروي آن ميشد. كه براي از بين بردن زبري و گرانروي آن مقداري تينر روغني و روغن اليف به آن اضافه ميكردند.
رنگهاي روغني براق از استحكام و بهداشت بيشتري نسبت به رنگهاي روغني مات دارد. امروزه براي رنگ آميزي مصنوعات چوبي كمتر از رنگ روغن استفاده ميشود زيرا اين رنگها مدت زيادي را براي خشك شدن نياز دارند. اين رنگها قابل استفاده با قلم مو، پارچه بدون پرز، پيستوله و غلطك ميباشد.
در صورت نبودن تينر روغني از بنزين و نفت به عنوان رقيق كننده ميتوان استفاده نمود.
البته در سالهای اخیر با ورود مواد اولیه کارخانجات رنگ سازی از کشور چین (اکثرا) به جای آلمان بالطبع نمیتوان توقع کیفیت 30 سال کارکرد که بعضی از کارفرمایان مسن توقع دارند را داشت ولی در عین حال تقریبا
تمامی کارخانجات رنگ سازی ایران تولیدات با کیفیت استاندارد دارند وبه نظر میرسد استاندارد رنگ های روغنی اجباری شده باشد
نکته دیگری که در مورد رنگ های روغنی وطنی میتوان گفت : قیمت های نزدیک به هم و کیفیت های بسیار مشابه برندهای مختلف رنگ در ایران است و تفاوت قیمت دو برند قدیمی و معروف و جدید و بی نام و نشان حداکثر به 1500 تومان بالغ میشود و من بارها این سوال را از کارفرمایان شنیده ام که رنگ مصرفی شما چه مارکی است و گاهی برند و مارک خاصی که شاید یکی از آشنایان معرفی کرده را از آب گذشته میدادنند و بقیه مارکها را تقلبی میدانند و شاید حدس میزنند که مثلا اگر نقاششان به جای رنگ مارک : شیمی لاک از رنگ مارک هاویلوکس استفاده کرد به اندازه نیمی از قیمت رنگ آمیزی منزلشان سرشان کلاه رفته است که توصیه من به کارفرمایان این است که قبل از تماس با یک نقاش برای رنگ آمیزی محل مورد نظر و در صورت نداشتن اطلاعات از شخص معتمد و آگاه کسب اطلاعات کنند و با چشم باز و خیال راحت سفارش بدهند.
البته در مواردی که کارفرمائی برند و مارک خاصی را در نظر دارد چنانچه نقاش معتقد به شعار (همیشه حق با مشتری است باشد) برند مورد نظر کارفرما را تهیه میکند
مواردی هم تجربه داشته ام که یک خط از تولیدات یک کارخانه که ممکن است برندی معروف و دارای نشان استاندارد است دارای معایبی مثل ضعیف بودن خشک کن یا ضعیف بودن پوشش میباشد که یک نقاش باتجربه به جای کلنجار رفتن با خرید معیوب که فقط وقت و انرژی خودش را میگیرد نسبت به تعویض رنگ اقدام میکند.
در چند سال اخیر سازندگان رنگ در جهان سعی کردند که جایگزین مناسبی برایه رنگ روغنی پیدا کنند و حتی در بعضی از کشورهای اروپائی تولید ومصرف رنگ های روغنی ممنوع شده است. معایبی که باعث شده در کشورهای جهان اول رنگ روغنی طالب نداشته باشد عبارت است از: بوی بسیار بد و در مواردی غیر قابل تحمل در آپارتمانهائی که همسایه ها ساکن هستند. آلایندگی زیست محیطی به خاطر گازهای فرار حاصل از خشک شدن رنگ و رها شدن مواد حلال فرار (تینر یا نفت یا بنزین) در فضا . قابلیت اشتعال و خطر آتش سوزی در صورت بی احتیاطی. زمان خشک شدن طولانی و ... ولی در ایران رنگ روغنی هنوز حرف اول را میزند.
برخی از دلایل استقبال از این نوع رنگ: رنگ روغنی مقاوم ترین پوشش در مقابل شستشو با آب و حلال ها میباشد و هیچ کدام از پوشش ها و رنگ های رقیب این نوع رنگ مقاومت حتی نزدیک به این رنگ را ندارند.نظر به این که اکثر کارفرمایان توقع حداقل 10 سال دوام را از رنگ آمیزی منزل دارند: رنگ روغنی در صورت ترک نخوردن و ضربه نخوردن و سایش ندیدن بهترین جواب برای این توقع میباشد.